Nejznámějším výrobkem Českých Budějovic je pivo. Podobně jako v každém našem městě také v Českých Budějovicích se pivo vařilo již od středověku. Moderní dějiny vaření piva v Českých Budějovicích se začaly psát v roce 1795.
V tomto roce byla mezi městem a právovárečníky, tj. občany držícími právo vařit pivo, podepsána dohoda, která právovárečníkům dávala monopol na vaření piva ve městě. Měšťanský pivovar, který tak vznikl, používal pro své pivo již od roku 1802 označení Budweiser Bier.
V roce 1879 obdržel pivovar od rady města právo používat na etiketách městský znak. V roce 1852 byl na lineckém předměstí otevřen nový pivovar, který začal vařit pivo tehdy novou metodou založenou na spodním kvašení. V druhé polovině 19. století se budějovické pivo začalo vyvážet také do ciziny a v roce 1872 se dostalo také do Nového světa.
Tady se v té době začal vařit americký Budvar. S výrobou začal nějaký pan E. Anheuser spolu se svým zetěm A. Buschem, který byl původem Němec. Začali s výrobou piva tzv. bavorského typu, od kterého přešli na výrobu tzv. českého piva. Inspiraci hledali právě v budějovickém ležáku. Na jednom ze svých reklamních letáků se k tomu v počátcích dokonce přiznali.
Jako správní obchodníci si v roce 1876 nechali zaregistrovat obchodní značku Budweiser Lager Beer. Tu za nějakou dobu převedli na společnost Anheuser-Busch.
Je pikantní, že pivovar, který dnes vaří Budvar u nás v té době ještě neexistoval. Budějovičtí měli v té době jiné starosti a o americký Budvar se nezajímali.
Předchůdce dnešního Budějovického Budvaru vznikl až asi o dvacet let později a to jako následek sporů, které tehdy otřásaly celou naší společností. Jednalo se o národnostní spory mezi Čechy a Němci, které v Budějovicích vyústily kromě jiného také do založení Českého akciového pivovaru v roce 1895.
Nový pivovar (dnešní Budvar) byl postaven na opačné straně města na Pražském předměstí, kde stojí dodnes. Své první pivo do USA vyvezl pivovar se stoprocentním českým kapitálem v roce 1906. O rok na to si společnost Anheuser-Busch nechala zaregistrovat obchodní značku Budweiser Beer na celé území USA. Tady je začátek všech současných sporů o obchodní značku Budweiser.
Budějovičtí tvrdí, že se jedná o produkt pevně svázaný s místem původu, Američané to popírají a poukazují na registraci obchodní značky již v roce 1876, tedy dávno předtím, než si ji zaregistrovali Jihočeši. Evropská unie dává za pravdu Budvaru.
Podle platných pravidel EU patří Budvar podobně jako parmská šunka, víno z bordeaux, olomoucke sýrečky, tokajské víno a podobně do kategorie produktů chráněných podle místa původu. Originalita budějovického Budvaru spočívá v tom, že se vaří z domácích surovin (žatecký chmel, moravský slad) a hlavně z vody z vlastních artéských studní.
Podle německého pivního zákona - „Rheinheitsgebot" – z roku 1516 se může pivo vyrábět pouze ze sladu, ječmene, droždí a vody. Podle tohoto zákona Američané používající pří výrobě piva Bud také rýži pivo vlastně nevyrábějí. Němci jim dokonce odmítli uznat obchodní značku Bud, protože je podobná německému pivu Bitburger Pils a jeho obchodní značce Bit.