Plzeňsko
  • Plzeňsko na internetu

www.turisturaj.cz - turistický portál Plzeňského kraje
www.plzen-city.cz - oficiální stránky města Plzeň

  • Plzeňské pivo

Plzeňští měšťané obdrželi právo vařit pivo již v roce 1307. Sláva plzeňského piva se začala šířit podstatně později a na jejím začátku nebylo nic jiného, než stížnosti občanů na špatnou kvalitu místního piva. Místní měšťané se proto rozhodli založit nový pivovar.

Tak vznikl v roce 1842 Měšťanský pivovar. Z německého města Vilshofen byl povolán sládek Josef Groll, který do výroby piva zavedl novinku, kterou bylo spodní kvašení. Spodní kvašení v Plzni uspělo a úspěšně nahradilo horní kvašení užívané až do té doby. Spodní kvašení znamená, že při výrobě piva pivní kvasnice klesají na dno na rozdíl od horního kvašení, kdy zůstávají nahoře.

Nové plzeňské pivo začalo slavit úspěch nejdříve v Plzni a po krátké době také v Praze, kam se začalo vyvážet. Postupně začali novou metodu přebírat také ostatní pivovary a tak se slovo „plzeň" nebo v Německu Pilsener, Pils začalo používat pro označení všech druhů piva vyráběných spodním kvašením. U nás v současnosti až na výjimky dělá pivo spodním kvašením.

Internet: www.prazdroj.cz


Content Management Powered by CuteNews
© petro.cz - Všechna práva vyhrazena, veškeré informace získáte na emailu info@petro.cz