Severozápadní Čechy
  • Severozápadní Čechy na internetu

Děčín
www.mudecin.cz - oficiální stránky města Děčín
www.decin.cz - informační portál Děčína

Kadaň
www.mesto-kadan.cz - oficiální stránky města Kadaň

Litoměřice
www.litomerice.cz - oficiální stránky města Litoměřice

Teplice
www.teplice.cz - oficiální stránky města Teplic

Ústí nad Labem
www.usti-nl.cz - oficiální stránky města Ústí nad Labem
www.hradstrekov.cz - stránky hradu Střekov

  • Osamělý muž teplických parků

Hudební skladatel Ludwig van Beethoven (1770-1827) se přijel léčit do Teplic poprvé v roce 1811. Při tomto pobytu bydlel v domě Zlatá harfa v Lázeňské ulici č. 5 hned naproti pramenu Pravřídlo. Skladatel trpící na nedoslýchavost se vyhýbal společenskému životu a sám se hodně procházel po parcích.

Jeden německý romantický básník ho proto označil za „osamělého muže teplických parků". Při svém druhém pobytu v roce 1812 se slavný hudební skladatel setkal se stejně slavným německým spisovatelem Johanem Wolfgangem Goethem.

Poprvé se oba geniové, kteří již předtím byli v písemném kontaktu, setkali 19. 7. 1812. O několik dnů později způsobil autor „Ódy na radost" malý společenský skandál. Při společné procházce po promenádě se najednou naproti dvojici Beethoven – Goethe objevil rakouský císařský pár. Goethe se zdvořile uhnul a uklonil, Beethoven šel dál rovně, takže to byl císařský pár, který se musel uhnout. Rád se tím pak chlubil.

O několik dnů na to odjel hudební skladatel na léčebný pobyt do Karlových Varů a Františkových Lázní. Do Teplic se vrátil až na konci lázeňské sezóny a z Teplic odjel 29. 9. 1812. Zatímco při prvním pobytu pracoval na symfonii číslo 7, během druhého pobytu skládal svou osmou symfonii. Po tomto pobytu se Beethoven do Teplic již nevrátil.

Content Management Powered by CuteNews
© petro.cz - Všechna práva vyhrazena, veškeré informace získáte na emailu info@petro.cz