Malé Karpaty
  • Malé Karpaty na internetu

Malé Karpaty obecně
www.mvc.sk - Malokarpatská vinná cesta

Modra
www.modra.sk - oficiální stránky města Modra

Pezinok
www.pezinok.sk - oficiální stránky města Pezinok

Svätý Jur
www.svatyjur.sk - oficiální stránky města Svätý Jur

Trnava
www.trnava.sk - oficiální stránky města Trnava

  • In vino veritas

První doklady o pěstování vinné révy v oblasti Malých Karpat pochází ze 7.-6. století př. n. l. Jedná se o hliněný zásobník na víno a sedm vinohradnických nožů, které byly objeveny u vesnice Smolenice severně od Pezinku. Pěstování vína se věnovali také Římané, kteří tady střežili severní hranici svého impéria. Podle některých badatelů to byli právě oni, kdo sem vinnou révu přivezli.

První písemné zmínky o víně pochází z roku 1295, ve kterých jsou zmínky o vinobraní v Pezinku. Můžeme tedy předpokládat, že již ve 13. století patřila výroba vína k běžným hospodářským činnostem. První cech vinohradníků vznikl o dvěstě let později, přesně v roce 1494. Ve středověku bylo pěstování a výroba vína jednou z nejdůležitějších ekonomických činností. Podobně jako i jinde v Evropě postihla i zdejší vinice v 19. století epidemie chorob vinné révy.

Milovníkům vína doporučujeme Malokarpatskou vinnou cestu, která začíná v Bratislavě - Rači. Z Rače pokračuje trasa přes Svätý Jur do Pezinku, odtud dále do Modry a Smolenic, kde končí. Cílem této trasy je seznámit návštěvníky s místním vínem a specialitami, které mohou ochutnávat v místních vinotékách a sklípcích. Soukromí vinaři, vinotéky, vinárny a muzea, které nabízí ochutnávky místních vín jsou označeny jednotnou tabulkou s nápisem MVC - Malokarpatská vinna cesta.

Jednou z obcí na této trase je také Slovenský Grob, který se proslavil zejména svými specialitami z husy. S dějinami pěstování a výroby vína na svazích Malých Karpat se můžete seznámit v Malokarpatském muzeu v Pezinku, M.R. Štefánika 4. K jedinečným exponátům muzea patří sbírka dřevěných lisů. Produkcí vína a vinnými sklepy je známý také Sväty Jur a Limbach.

Content Management Powered by CuteNews
© petro.cz - Všechna práva vyhrazena, veškeré informace získáte na emailu info@petro.cz