Liptov
  • Liptov na internetu

Liptov obecně
www.liptov.sk - stránky regionu Liptov

Liptovský Mikuláš
www.liptovskymikulas.sk - oficiální stránky města Liptovský Mikuláš

Ružomberok
www.ruzomberok.sk - oficiální stránky města Ružomberok

Jasná pod Chopkom
www.jasna.sk - stránky lyžařského střediska Jasná pod Chopkom
www.chopok-jasna.sk - stránky lyžařského střediska Jasná pod Chopkom

  • Juraj Jánošík - slovenská legenda

O Jurajovi Jánošíkovi, legendárním slovenském zbojníkovi toho víme docela málo. Čím méně faktů, tím více je legend o jeho životě. Narodil se 25. 1. 1688 v Terchovej, poddanské vesnici, která patřila do panství majitele hradu Strečno. Jeho otec Martin a manželka Anna Cesnaková byli poddaní. Dále o něm víme, že se zúčastnil posledního protihabsburského povstání, kterému velel František II. Rákóczi. Vojákem Rákócziho armády se stal v prosinci roku 1707, tedy ve dvaceti.

Po porážce Rákócziho armády u Trenčína 3. 8. 1708 byl zajat a převezen do zámku v Bytči u Žiliny. Tady změnil stranu a začal sloužil jako císařský voják, který hlídal vězně. Při této příležitosti se seznámil s Tomášem Uhorčíkem, který byl vůdcem skupiny zbojníků, a kterému nakonec pomohl k útěku. Na žádost svého otce byl z císařského vojska propuštěn a v listopadu 1710 se vrátil domů do Terchové. Tady začíná období, o kterém nejsou žádné faktografické záznamy.

Podle legendy navštívil několikrát Uhorčíka, který se oženil a žil inkognito na jihu země. Převzal prý také velení jeho zbojnické družiny se kterou se toulal okolím o okrádal bohaté kupce a jiné cestující. „Bohatým bral a chudým dával", jak tvrdí nesčetné legendy, které si slovenské děti čtou i dnes. Na pevnou faktografickou půdu se dostáváme až rokem 1713, kdy byl Jánošík chycen, souzen a odsouzen na smrt. Popraven byl 17. 3. 1713 v Liptovském Mikuláši a to velice bolestivým způsobem - byl pověšen na hák.

Jánošík je také evergreenem slovenské filmové scény. První filmový Jánošík byl natočen v roce 1921. Další filmová verze o životě tohoto legendárního zbojníka vznikla v roce 1936 v hlavní roli s Palem Bielikem, režisérem filmu byl Martin Frič. Jako režisér natočil Paľo Bielik Jánošíka v roce 1963. V roce 1976 byl natočen animovaný film Zbojník Jurko od Viktora Kubala a v roce 1987 vznikla dokonce televizní opera Juro Jánošík.

Po vzniku samostatného státu se za finančního přispění státu začal natáčet film s názvem Pravdivá história o Jurajovi Jánošíkovi a Tomášovi Uhorčíkovi. Po změně vlády financování skončilo a tak film režírovaný polskou režisérkou Agnieszkou Holland pořád čeká na dokončení.

Content Management Powered by CuteNews
© petro.cz - Všechna práva vyhrazena, veškeré informace získáte na emailu info@petro.cz