Spiš
  • Spiš na internetu

Levoča
www.levoca.sk - oficiální stránky města Levoča

Slovesnký ráj
www.slovenskyraj.sk - stránky Slovenského ráje

Spišský hrad
www.spisskyhrad.com - oficiální stránky hradu
www.spisskyhrad.sk - stránky Spišského hradu

Spišská Nová Ves
www.mestosnv.sk - oficiální stránky města Spišská Nová Ves

  • Mistr Pavel z Levoče

Nejvzácnější památka města Levoča se zase nachází v chrámu sv. Jakuba. Je jí necelých 19 metrů vysoký gotický oltář vyrobený z lipového dřeva. Oltář vznikl v letech 1507-17 a jeho autorem je mistr Pavel z Levoče. Gotický kostel s třemi loděmi a hezkou křížovou klenbou byl postaven před rokem 1400.

Věž kostela je mladší a pochází z poloviny 19. století, byla postavena po požáru v roce 1848. Hned po vstupu do kostela vás upoutá asi 19 metrů vysoký gotický oltář, který je nejvyšším dochovaným gotickým oltářem na světě.

Křídlový oltář sv. Jakuba pochází z rukou mistra Pavla, který sám vytvořil tři hlavní postavy oltáře. Centrální postavou oltáře je socha Panny Marie s dítětem, která je vysoká 2,5 metru. Asi o 20 cm menší jsou sochy sv. Jakuba a sv. Jana, které stojí po obou stranách Panny Marie. Od mistra Pavla pochází čtyři další oltáře z celkového počtu 15 oltářů, které kostel zdobí.

Zajisté je obdivoval také Jan Amos Komenský, který tady pobýval v roce 1654. Na Mariánském kopci za městem stojí bazilika Panny Marie, která je největším poutním místem na Slovenska. Každoročně v červenci sem proudí desetitisíce lidí z celého Slovenska.

Content Management Powered by CuteNews
© petro.cz - Všechna práva vyhrazena, veškeré informace získáte na emailu info@petro.cz