Šariš
  • Šariš na internetu

Bardejov
www.e-bardejov.sk - oficiální stránky města Bardejov

Bardejovské kúpele
www.kupele-bj.sk - stránky města Bardejovské kúpele

Prešov
www.presov.sk - oficiální stránky města Prešov

  • Dřevěné kostelíky

Osobitou atrakcí severovýchodní části Slovenska jsou dřevěné kostelíky východního rítu, tedy pravoslavné nebo  řeckokatolické. Většina z nich byla postavená v 17. až 18. století, některé ale pochází dokonce až z 15. století. Ve většině z nich se bohoslužby konají i dnes. Pro všechny je typické, že byly postaveny ze dřeva a to bez použití železných hřebíků, jejich střechy jsou pokryty šindlemi. K nejhezčím částem kostelíků patří buď nástěnné malby nebo ikonostas, dřevěná zeď s ikonami, která dělí část určenou věřícím od zadní části kostela určené pro popa (kněze).

Kostely se obvykle skládají ze 3 místností, přičemž každá z nich je ukončená malou kupolovitou věží. První z místností je tzv. babinec, malá místnost, kterou se do kostela vchází. V minulosti se zde shromažďovaly a modlily ženy, které měly nemanželské dítě. Druhou místností je hlavní místnost kostela, kde se věřící modlí. Třetí část kostela se nachází za ikonostasem a je věřícím nepřístupná. Ikonostas má ve východním rítu funkci oltáře v katolických kostelech.

Kostelíky najdete v okolí Bardejova a zejména Svidníka, kde je jich více než deset. K nejznámějším patří kostelík sv. Františka z Assisi z vesnice Hervartov u Bardejova, který byl postaven kolem roku 1500 a je nejstarším dřevěným kostelem na Slovensku. Kostel archanjela Michala ve vesnici Ladomirova u Svidníku pochází z roku 1742.

V nedalekých Hunkovcích stojí uprostřed vesnice kostel Nejsvětější Bohorodičky z konce 18. století s hřbitovem. Podobně jako tady i kolem mnoha dalších kostelů se nachází hřbitovy s kříži litými ze železa. Tyto kříže jsou často velice staré a jsou příkladem uměleckého cítění starých vesnických mistrů - kovářů.

Zatímco nejstarší kostel pochází z doby kolem roku 1500, nejmladší byly postaveny ve 20. století. Jako příklad nám poslouží kostelík postavený v roce 1938 v Nižném Komárníku nedaleko Duklianského průsmyku. Další dřevěné kostelíky najdete v těchto vesnicích: Bodružal (1658), Brezany (1726), Motole (1770), Hraničné (1785), Jedlinka (1763), Dobroslava (1932), Inovce (1836), Korejovce (1764) a dalších.

Seznam, popis a fotografie všech kostelíku najdete na stránce http://muzeum.sk/dostol

Content Management Powered by CuteNews
© petro.cz - Všechna práva vyhrazena, veškeré informace získáte na emailu info@petro.cz